Select Page

Slikke sig om munden

Et hemmeligt signal som du garanteret ikke har set

 

Du kalder på hunden – vips, den slikker sig om munden.
Du kigger på hunden, tungen er ude et mikro-sekund.
Du læner dig mod den – vips der var den igen.

Et beroligende signal
At vise tungen er det “ord” som hunden bruger rigtigt ofte og et meget almindeligt “beroligende signal”. Når du ser det, er det et tegn på at hunden føler sig lidt presset, og giver dig et fingerpeg om at noget i situationen er ubehagelig. Det er det signal som du ser først.

Det er et høfligt signal, som viser dig, at hunden er usikker på et-eller-andet. Man kan måske sammenligne det med, når mennesker slår blikket ned.

Det er vigtigt at reagere på dette signal, for hvis du presser hunden yderligere i situationen vil den begynde at “tale højere” for at få dig til at forstå, at den ikke kan lide det der sker.

I den ene ende af signalerne er et lille slik om munden – i den anden ende, den med store bogstaver, er forsvar/angreb.

At hunden viser tungen er et rigtigt godt fingerpeg til dig, som fortæller dig i hvilke situationer du skal ændre på noget. Det kan være nok at ændre din kropsholdning, måden du går mod hunden, taler til hunden eller de situationer den sættes i.

Den trælse situation

Jeg har set små børn og hunde sammen, hvor hunden slikker sig som en besat omkring munden, men ingen ser det og reagerer. Heldigvis er det oftest rigtigt venlige og høflige hunde, så der sker ingenting, men signalet er dér og det skal tages alvorligt og hunden hjælpes ud af situationen. Det kan blive farligt når hunden ikke kan eller tør forlade situationen og er nødt til at tale med store bogstaver for blive forstået. Og så er det jo hunden som bliver dømt som utilregnelig, ikke sandt?

Den gode relation

Alle hunde bruger tungen som signal og det er et fantastisk hjælpeværktøj, når man skal forstå hunden og arbejde på at få så god relation som muligt. For en god relation bygger på tryghed.

Prøv selv at tælle hvor mange gange du ser tungen lynhurtigt næste gang du laver noget sammen med din hund.

I videoen nedenfor ser du hvordan hunden slikker sig om munden. Du ser også at den gaber, som er et andet dæmpende signal. Det handler denne blog om.